08 март 2015

Ден за преследване

Две преследвания в ефира на Евроспорт днес

Световният шампионат по биатлон продължава с деня на преследванията. Мъжете ще стартират в 14:15 тогава започва и нашето пряко излъчване, а дамското преследване е в 17:00, за което ще бъдем 15 минути по-рано в Контиолахти. 

Общо петима българи ще бягат днес в двата старта - рекорд за България в историята на дисциплината, която бе приета в програмата на световните шампионати през 1997-а година в Брежно.

При мъжете за първи път в нашата история може да стартират трима българи. Още през 2012-а Клечеров, Анев и Илиев се класираха за преследването в Руполдинг, но не стартираха, за да запазят силите си за другите стартове. Едно е ясно, Владимир Илиев няма да пропусне преследването този път. Осмият в класирането от спринта е на 40 сек. от шампиона Йоханес Тингнес Бьо. Другите два българи Красимир Анев и Иван Златев са 52-и и 57-и на над две минути. 

* първото българско участие в дисциплината е на Красимир Анев в Йостерсунд. Тогава той завърши 51-и
* Иван Златев ще дебютира в тази дисциплина на световно първенство
* най-доброто българско класиране принадежли на Анев - 19-и в Нове Место '13, Владимир Илиев бе 39-и в онова състезание. 
* Свендсен е действащият световен шампион от Нове Место'13, а Мартен Фуркад е олимпийски шампион от Сочи'14.  
* предстои ни 15-ото преследване на световно първенство. Пет титли за Норвегия (4 за Бьорндален), четири за Германия, три за Русия и две за Франция (Фуркад през 2011-а и 2012-а)

За първи път от десет години насам България ще има две състезателки в преследване на световно първенство. Емилия Йорданова стартира 33 на над две минути, докато Десислава Стоянова е 38-ма. 

* най-добрият български резултат в тази дисциплина е на Екатерина Дафовска (4 място в Поклюка'98).
* не трябва да се забравя бронзовия медал на Ирина Никулчина от Олимпийските игри в Солт Лейк Сити '02.
* Емилия Йорданова се класира 46-а в Руполдинг'12 и това е най-добрият и резултат в дисциплината, Десислава ще дебютира. 
* Швеция и Германия имат по  четири титли, Норвегия - 3, Финландия, Беларус, Украйна и Франция - 1 


Харесай страницата ми във Facebook: ТУК
Следвай ме в Twitter: ТУК



Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: