01 март 2015

Има ли нужда леката атлетика от иновации?

Юсейн Болт трябваше да участва в турнира, но отказа в последния момент.
Малмьо. Третият по-големина град в Швеция, той е сред най-иновативните в света – четвърти  по брой патенти на глава на население. И сега, сигурно, се питате защо започвам статията така. Иновативното мислене на жителите на Малмьо не подмина и леката атлетика. Тази седмица там се проведе първото издание на турнира „Игрите на Малмьо“.
Едва седем дисциплини, без овална писта, но с топ лекоатлети в стартовия списък. Нищо впечатляващо, но с една малка подробност – организаторите прибегнаха към експеримент в скока на дължина. На състезанието, което имах удоволствието да коментирам, имаше зона за отскачане вместо дъска.
Връщаме се към въпроса: „Има ли нужда леката атлетика от иновации?“.
Ако си консервативно настроен би отговорил с „Не“, ако си от новото поколение – би казал твърдо „Да“. И, може би, това е правилната отправна точка, истината е някъде по средата. Леката атлетика е спорт на традицията, на статистиката, на комфорта, дори на навика. Любителите и деятелите на Царицата не обичат промените, но единият й крак е в средата на 20-и век, а другият не иска да престъпи смело в Новия. Леката атлетика трудно се адаптира към новото амплоа на спорта като бизнес и средство за забавление.
Множество спортове промениха своите правила, за да станат по-атрактивни, нужно е да споменем само волейбол, хокей на лед, тенис, дори футбол. В не малко спортовете се намесиха високите технологии и това помогна за подобряването на продукта и популяризирането му сред младото поколение.  Генерацията, която израства сега, е далеч по-различна от тази, която очакваше с нескрито нетърпение всеки скок, всяко бягане, всеки спринт със затаен дъх. Забавление има и то дебне отвсякъде.
Новите фенове на спорта искат екшън, действие, рекорди - веднага, по възможност. Средната давност на световните рекорди в Царицата е 8 години и 11 месеца при мъжете и 14(!!!) години и 9 месеца при жените. Вие имате ли търпение да чакате още осем години за следващия световен рекорд? Не ми отговаряйте, знам отговора.
Харесай страницата ми във Facebook: ТУК
Следвай ме в Twitter: ТУК



Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: