30 май 2015

ПРЕ-ди спортът да означава пари

4142145
Стив Префонтейн бяга финал на 5000 м в Мюнхен
Определям себе си като киноман. Напоследък съм се насочил към европейското, но и в американското все още се намират негледани бисери. Така беше и през 2009-а, когато открих един истински шедьовър. Казва се „Префонтейн“ и в него играе Джаред Лето. Признавам си, че музикалните му изпълнения с “Thirty seconds to Mars” изобщо не са по моя вкус, но в този филм Лето прави зашеметяваща роля.  Онази, която го изстрелва за голямото кино.
Историята разказва за живота на един от най-запомнящите се лекоатлети на САЩ – Стив Префонтейн. Той превръща името си в синоним на вяра, талант, отдаденост, лудост и целеустременост.  Именно на Пре, както още е известен Стив, е посветен и един от класическите турнири по лека атлетика в Щатите – класиката „Префонтейн“, част от най-комерсиалната верига Диамантената лига.
За съжаление Стив има кратък (умира в катастрофа на 24 г.), но много съдържателен живот. Много бързо извървява пътя от градския герой  към колежански герой до международна лекоатлетическа звезда. А след смъртта си няма как да не се извиси до легендарен статус в историята на Царицата. И той е напълно заслужен, защото Пре твори на пистата и извън нея. Той е част от революцията в леката атлетика в Щатите и тясно свързан със сътворявянето на гиганта „Найки“.
Рядката комбинация от талант, дисциплина, себеотрицание, класа и човечност го превръщат идол за тези, които той нарича „моите хора“ – отдадените фенове, които следят всяко негово бягане и го подържат с викове „Давай, Пре“.
Стив е роден в градчето Кус Бей в щата Орегон, където по-късно се превръща в истински герой. Баща му Рейнолд е ветеран от Втората световна война, но именно тя го среща с най-голямата му любов майката на Стив – Елфрийде. Срещат се в Германия, а през 1951-а година се появява плода на тяхната страст.
Пре израства като активно дете. Всеки ден, всеки час той е на различно място и твори нещо различно. Отличава се от другите хлапета. Обича спорта и в основното училище е в отборите по американски футбол и баскетбол. Много рядко го допускат до игра, заради ниския му ръст. Влюбва се в бягането, когато училищният отбор прекосява футболното игрище. Изоставя отборните спортове и намира истинският си талант.
Още през 1965-а година се докосва до бъдещия си треньор Бил Бауърман (бъдещ създател на „Найки“). По онова време Стив се подготвя под наставленията на Уолт МакКлър, който забелязва таланта на момчето и го превръща в истински доминант в средните и дълги бягания в щата Орегон. Следват титли, рекорди и много слава.
Време е за следващата стъпка – колежанския спорт. Префонтейн получава над 40 предложения от колежи, които са готови на всичко, за да го притежават в своя отбор. Повече от обажданията той насочва към МакКлър, който е убеден, че Стив трябва да тренира с Бауърман в  университета на Орегон.
В едно писмо към Префонтейн, Бил споменава, че той може да се превърне в най-великия бегач на средни и дълги разстояния. Решението е взето. Кус Бей и цялата лекоатлетическа общност в Щатите не осъзнава, че в този миг се заражда една от най-харизматичните фигури в спортния живот на Щатите за всички времена.
Цялата статия може да прочетете в Sporta.BG

Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email:



Харесай страницата ми във Facebook: ТУК


Следвай ме в Twitter: ТУК