09 февруари 2010

On Focus: Laverne Jones-Ferrette

Ако си любител на леката атлетика запомни това име, поне до Световното първенство в зала, което ще се проведе в Доха, Катар между 12-14.03 тази година.

Лавърн Джоунс е основна фаворитка за златото в женските 60 метра, въпреки че дори не се класира за финала на 100 метра в Берлин.

Тя е родом от Американски вирджински острови и до месец февруари тази година нямаше впечатляващи резултати в спринтовите дистанции. Най-доброто и постижение в кариерата е второто място от Игрите на Централна Америка и Карибите. Резултатите и на 100м, 200м и 60м също не са изумителни, съответно 11.13, 22.46 и 7.23.

Докато не дойде серията от турнири в Германия. Първо, Лавърн премина като тайфун през Карлсруе - 7.11 на 60м. Дойде време за състезанието в Дюселдорф, когато островитянката не само спечели с най-добър резултат в света за сезона - 7.09, но и победи най-проспериращата спринтьорка в последно време - Кармелита Джетър (САЩ).

Три дни по-късно отново в Германия, но този път в Щутгарт, Лавърн избухна с феноменалните 6.97, резултат, който е само на 0.05 секунди от световния рекорд на Ирина Привалова от далечната 1992г. Джоунс отново бяга в конкуренцията на Джетър, но този път американката остана далеч след победителката със 7.05.

Малко преди края на 2009г. Кармелита Джетър каза, че ще се цели не само в световната титла, но и в световният рекорд на Привалова. Трудно постижимо, имайки предвид бавните първи 30 метра на американката, от която по-бавен е само Топчо от Левски. Това в кръга на шегата...

Джоунс срещу Джетър е дуел, който ще направи сезона на закрито доста интригуващ. Лично аз бих заложил на бегачката от Вирджинските острови. Тя притежава уникална структура на тялото, невероятно масивна мускулатура, рязък и експлoзивен старт, и прекрасни последни 20 метра.

Ще бъде ли подобрен рекорда на Привалова? Коя е по-бърза Джоунс или Джетър? Ще се намеси ли друга спринтьорка в борбата за титлата?

Отговорите между 12 и 14 Март в Доха...

Преди това запис от бягането в Дюселдорф:



Харесай страницата ми във Facebook: ТУК

Следвай ме в Twitter: ТУК


Харесва ти статията? Абонирай се за блога ми с email: